0 producten  |  
Inloggen (Nieuw bij VeiligGlijden? Meld je aan

De geschiedenis van de vibrator

De oorsprong van de vibrator ligt in het oude Griekenland. Al in de vijfde eeuw voor Christus werd daar de vrouwelijke aandoening hysteria beschreven door Hippocrates. Hysteria werd gekenmerkt door nervositeit, het vasthouden van vocht, slapeloosheid en gebrek aan eetlust. Volgens Hippocrates werd dit veroorzaakt door een onregelmatige doorstroom van bloed naar de baarmoeder, de hystera.

Volgens Hippocrates was vaginale massage met paroxisme tot gevolg de oplossing voor het probleem. Deze massage mocht echter alleen door een arts gegeven worden. Probleem was wel dat artsen deze remedie ontzettend vervelend vonden. Vrouwen tot een orgasme brengen duurde soms erg lang en niet alle artsen beschikten over het vereiste doorzettingsvermogen en geduld. Bovendien was het voor de arts weinig winstgevend omdat ze veel patiënten moesten bedienen voor een goed inkomen. Dat moest dus anders.

Een krachtige waterstraal deed de truc heel wat sneller. In de 19e eeuw werd daarom de Franse bekkendouche gebruikt. Deze bestond uit een grote buis waar water met kracht doorheen werd gestuwd en werd gericht op de clitoris. Hiervan werd beweerd dat het binnen 4 minuten het orgasme tot gevolg had. Was deze behandeling niet voor handen, dan werd door medici ook gammele treinen, schommelende stoelen of paardrijden geadviseerd.

Omdat echter werd aangenomen dat 75 procent van de vrouwelijke populatie chronisch hysterisch was, moest er een minder omslachtig hulpmiddel komen. De oplossing daarvoor werd geboden in 1875. Stoomkracht zorgde ervoor dat de “Manipulator” kon worden gebruikt. Deze zag eruit als een tafel met een gat voor het vrouwelijke bekken. Een vibrerende rol, aangedreven door stoomkracht deed het zware werk. Maar net als de bekkendouche was dit apparaat niet geschikt voor de behandelkamer van de arts.

De eerste vibrator werd gemaakt in 1880 en werd verkrijgbaar in een willekeur van keuzes: draagbaar, op de vloer staand of bijvoorbeeld de “Carpenter” die van het plafond naar beneden hing en eruit zag als iets dat een hedendaagse garage gebruikt om de winter banden om de velgen te plaatsen. Uiteraard werden deze apparaten alleen bediend door artsen, zodat alles “proper” was.

Aan het begin van de 20e eeuw kwamen de eerste electro -massage apparaten op de markt voor thuisgebruik. Eerst in de vorm van reusachtige apparaten, later ook in handzamer formaat. Rond 1920 werden er meer vibrators verkocht dan broodroosters, maar toen de vibrator een grote rol ging spelen in de eerste pornofilms die werden gemaakt werd de vibrator taboe. Ze werden niet meer open en bloot verkocht en de term vibrator werd vervangen door “massagestaaf”. Na de sexuele revolutie in de jaren 70 werd er weer opener gesproken over de vibrator, maar na de sexuele emancipatie van de jaren 80 kwam de vibrator definitief uit de taboesfeer. Vrouwen namen zelf het heft in handen en ontwikkelden zelf nieuwe types. Vanaf dat moment zijn de variatiemogelijkheden eindeloos.

Kijk maar eens in onze webshop.

Terug naar informatie over vibrators


 
Q-Shops keurmerk
Betaal veilig met: