0 producten  |  
Inloggen (Nieuw bij VeiligGlijden? Meld je aan

SOA Onderzoek

Het onderzoek naar SOA kan op verschillende manieren gedaan worden. Welke manier wordt gekozen, hangt af van de klachten en de manier waarop je hebt gevreeën.

Vroeger werd er nog wel eens een SOA-onderzoek gedaan door een wattenstaafje in het bovenste stukje van de plasbuis in te brengen. Dit is geen pretje en inmiddels gelukkig zelden meer nodig. De diagnose kan tegenwoordig ook gesteld worden door middel van het urineonderzoek of de vaginale swab.

Het duurt een tot twee weken voor je uitslag van het SOA onderzoek krijgt of op kan vragen. Mocht je een SOA hebben, ga je terug naar de arts om te bespreken wat de vervolgstappen zijn.

Urineonderzoek
Bij een vermoeden van Gonorroe of Chlamydia kan zowel bij mannen als vrouwen een urineonderzoek gedaan worden. De ochtendurine wordt door de arts onderzocht. Bij vrouwen is het onderzoek minder betrouwbaar dan bij mannen.

Vagina swab
Vrouwen kunnen dit onderzoek zelf uitvoeren. Ze krijgen een wattenstaafje om een vaginale swab af te nemen. Dit wattenstaafje wordt in de vagina ingebracht en langs de wand geschraapt om op die manier cellen af te nemen die vervolgens worden onderzocht door de arts.

Anale swab
Mannen en vrouwen die anale seks hebben gehad, kunnen zelf een anale swab uitvoeren. Er wordt bij dit onderzoek een wattenstaafje in de anus ingebracht waarmee cellen worden verzameld die door de arts worden onderzocht.

Keel swab
Na orale seks, kan er een keel swab afgenomen worden. Dit wordt door een verpleegkundige gedaan. De verpleegkundige schraapt cellen van het gehemelte om deze te kunnen laten onderzoeken.

Bloedonderzoek
Er kan bloed worden afgenomen om het te onderzoeken op syfilis, HIV en hepatitis B. Uiteraard wordt dit onderzoek ook door een arts of verpleegkundige gedaan.

Lichamelijk onderzoek
Soms is aanvullend onderzoek nodig. Een speculum (eendenbek) of proctoscoop (korte metalen buis) kan worden gebruikt om de vagina of anus van binnen te onderzoeken op aanwezigheid van wratjes of zweertjes. Er kunnen dan ook meteen testjes worden afgenomen om verder te onderzoeken. Tevens kan er op dat moment afscheiding worden afgenomen voor onderzoek.

Terug naar informatie over sex

 
Q-Shops keurmerk
Betaal veilig met: